Nieuws

Nog meer over scripties; ze zijn gewoon te koop

Naast het feit dat het beoordelen van scripties door beoordelaars lastig is, kost het schrijven van een scriptie de student veel tijd en moeite. Niet voor niets worden soms wel dertig studiepunten aan een scriptie toegekend. Het is ook het moment waarop de student moet laten zien dat hij hbo- of wo-waardig is. Ontwikkelen en beoordelen dient vanaf alle kanten zeer zorgvuldig te geschieden. Een doordacht geformuleerde opdrachtbeschrijving en passende beoordelingssystematiek horen hierbij.

 

Dat studenten in de verleiding komen om hulp in te schakelen bij het schrijven van een scriptie is geen probleem. Hoe formuleer je bijvoorbeeld een goede onderzoeksvraag, zijn er nog tips voor goede bronnen, welke onderzoeksmethode is het best passend, hoe gebruik je SPSS , volgt de conclusie logisch uit het onderzoek en doet de samenvatting recht aan de inhoud van de scriptie en is die volledig? Terechte hulpvragen van de student die intrinsiek gedreven en gemotiveerd is om zijn of haar scriptie te ontwikkelen om later trots te zijn op het resultaat.

 

Maar niet iedere student is zo gedreven en gemotiveerd. Dan is een rubric voor een dergelijke student een handig instrument om in zo’n kort mogelijk tijd iets neer te zetten dat daaraan voldoet. Hoewel een goede rubric nog veel ruimte voor beoordeling door de beoordelaar toe zal laten. Niet alles hoort dichtgetimmerd te zijn.

 

Voor de student die wil slagen en geen moeite wil doen, of het niveau eigenlijk niet waard is, is er de mogelijkheid om een ander ‘het werk’ te laten doen. In de media verschenen verschillende artikel over het betaald laten ontwikkelen van een scriptie. Dit is wat we niet willen, maar dat wel bestaat. Dat de scriptie van de student authentiek dient te zijn, spreekt voor zich. Beoordelen van de authenticiteit van een scriptie dient naast de rubric een acceptatiecriterium te zijn. De beoordelaar die de student kent heeft dit als taak. Maar dit zit als het goed is al opgenomen in het proces om de student te begeleiden binnen de ontwikkeling van zijn scriptie, toch? Zo niet; zorg daar dan voor.

 

Hieronder de linken naar enkele voorbeelden over het betaald laten ontwikkelen van scripties: