Nieuws

Hoe omzeil je online toezicht?

Een demo van een TikTokker

De media heeft al vol gestaan met berichten over tentamenfraude bij proctoring (online toezicht bij tentamens). Als tentamens niet met toezicht van een surveillant kunnen worden afgenomen, en ze zijn nodig, vertrouw dan niet op proctoring; het is gewoon niet fraudevrij (maar dat is tentamineren op locatie ook niet). De kans op fraude maakt online tentamineren lastig, zeker voor vakken waar tentamens op basis van gesloten of open vragen worden afgenomen. En wees niet naïef door te denken dat examenfraude beneden de waardigheid van de goede student is. Voor een grote groep studenten zal dit zeker zo zijn. Maar voor een groot deel van studenten is het behalen van het tentamen een groter goed dan het braafste jongetje van de klas te zijn. Zeker als er veel afhangt van een tentamen.

 

De wijze van tentamineren gedurende de lockdown, en de periode erna, zal steeds een afweging vragen van de passende tentamenvorm bij de leerdoelen en toetsmatrijs, de kans op fraude en de tijd die het kost om te kiezen voor een andere tentamenvorm zoals een online mondeling, een online presentatie, een essay of een vervangende opdracht. Maar bij een tentamen met 900 studenten en een theoretisch rechtenvak bijvoorbeeld, wordt dat een hele uitdaging.

 

Voor wie nog twijfelt over de creativiteit van studenten om proctoring te omzeilen is deze video van een TikTokker bedoeld.