Nieuws

In de media

In het artikel over Verkiezingen 15, 16, 17 maart 2021 in deze nieuwsbrief kwam het controleren van identiteiten aan de orde door medewerkers Burgerzaken. Identiteitscontrole maakt ook onderdeel uit van het stemmen onlangs.


Uit het onderstaande voorbeeld blijkt hoe belangrijk het hebben van een identiteit is, want daaraan worden vele rechten ontleend, zoals het mogen rijden in een auto op basis van een rijbewijs dat toebehoort aan de persoon die op het rijbewijs vermeld staat. Overigens geeft het rijbewijs niet alleen het recht een auto te mogen besturen (of een scooter, motor of vrachtwagen), maar ook het recht om te stemmen in combinatie met een stempas. Een geldig identiteitsbewijs opent verschillende deuren. Daarom is een identiteitscontrole bij examens nodig. Een behaald examen geeft een persoon rechten, zoals het uitoefenen van het vak van arts bijvoorbeeld. Het vaststellen van een identiteit is dus niet zomaar een vluchtige blik werpen op het identiteitsbewijs. Medewerkers Burgerzaken volgen hiervoor een e-learningmodule, doen een theorie-examen en volgen een praktijktraining van drie dagen (!) inclusief een praktijkexamen op basis van vijf verschillende echte, valse of vervalste paspoorten en doen examen in foto-foto-vergelijking (twee foto’s van mogelijk dezelfde persoon (look-a-likes)).

 

Het CBR wordt regelmatig geconfronteerd met look-a-likes die examen voor een ander willen doen en waarschijnlijk ook doen. Hiermee is het CBR ook een van de poortwachters voor het bewaken van het verkrijgen van een identiteit via een rijbewijs.

 

Vervolgens worden nog enkele artikelen uit het nieuws gepresenteerd zoals: