Nieuws

In de media

juni 2018

Universiteiten voor rechter gedaagd vanwege Engels
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/universiteiten-voor-rechter-gedaagd-vanwege-engels~befca20b/?_sp=fe023e32-a4d5-4034-a506-97b59f8b9fbf.1530024443493
Kaya Bouma, 14 juni 2018, 12:00
 

Bieden de universiteiten Twente en Maastricht zonder geldige reden opleidingen aan in het Engels? Die vraag stond donderdag (14 juni 2018, red.) centraal in een kort geding dat Beter Onderwijs Nederland (BON) in mei aanspande tegen de twee universiteiten en de onderwijsinspectie. De vereniging hoopt het oprukkende Engels in het hoger onderwijs te kunnen stuiten.
 

De twee universiteiten overtreden volgens BON de wet omdat ze zonder geldige reden opleidingen in het Engels aanbieden. De Inspectie van het Onderwijs doet daar volgens de vereniging niets tegen en werd daarom eind mei ook voor de rechter gesleept. 

‘In de wet staat uitdrukkelijk dat onderwijsinstellingen de Nederlandse taalvaardigheden van studenten moeten bevorderen’, zegt BON-voorzitter Ad Verbrugge. Volgens hem richten universiteiten ‘veel schade aan' door studies in het Engels aan te bieden. ‘Studenten moeten leren zich zo precies mogelijk te verwoorden in het Nederlands. Dat is een essentieel onderdeel van academische vorming.’

De Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente lieten eerder weten het kort geding ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien. ‘Wij zijn al decennia bezig met internationalisering. We hebben een heel duidelijk taalbeleid en we voldoen aan de wetgeving’, aldus een woordvoerder van de Universiteit Maastricht. ‘Als Nederland een kenniseconomie wil zijn, moeten we toch gaan internationaliseren.’
 

‘We beraden ons altijd zorgvuldig op de taalkeuze van de opleiding en daarbij nemen we natuurlijk de wetgeving in acht’, zegt een woordvoerder van de Universiteit Twente. De onderwijsinspectie laat weten de dagvaarding af te wachten. Een woordvoerder wijst er wel op dat de inspectie onlangs is begonnen met een onderzoek naar internationalisering en het taalbeleid in het hoger onderwijs.
 

De rechtszaak richt zich op Twente en Maastricht, maar ook andere universiteiten bieden veel opleidingen in het Engels aan. Toch klaagt BON alleen deze twee universiteiten aan, omdat hier de verengelsing te ver zou zijn doorgeschoten. Verbrugge: ‘Maar ook om het overzichtelijk te houden. We achten de krans groot dat de rechter ze op de vingers tikt. Dan zal de rest moeten volgen.’

De stap naar de rechter betekent een nieuwe slag in de taalstrijd die gevoerd wordt in het Nederlandse hoger onderwijs. Het aantal studies dat in het Engels wordt aangeboden, groeit de laatste jaren rap. Dit studiejaar wordt bijna een kwart van de bachelorstudies alleen nog in het Engels aangeboden. Als het gaat om masteropleidingen is zelfs bijna driekwart volledig in het Engels.
 

Een van de hartstochtelijkste tegenstanders van die ontwikkelingen, is BON. De vereniging haalde eerder al meer dan 6 duizend handtekeningen binnen met een petitie ‘tegen taalverschraling door verengelsing’. Dat leverde verder weinig op. Nu gooit de vereniging het over de juridische boeg.
 

In de Wet op het hoger onderwijs staat dat instellingen zich moeten richten ‘op de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands.’ In de wet staat ook dat opleidingen in Nederland alleen in een andere taal mogen worden aangeboden ‘indien de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt’.
 

Volgens Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit Tilburg, zijn Engelstalige studies die niet aan die voorwaarden voldoen, inderdaad in strijd met de wet. Toch verwacht hij niet dat een rechtszaak over dit onderwerp veel oplevert. ‘De rechter oordeelt waarschijnlijk dat Den Haag dit probleem moet oplossen.’

 

Marokko: arrestaties na fraude eindexamen via WhatsApp
https://www.bladna.nl/marokko-arrestaties-fraude-eindexamen,21812.html
7 juni 2018 - 11:30
 

Acht mensen waaronder twee leerlingen zijn dinsdag door de politie in Mrirt gearresteerd voor examenfraude. De arrestanten worden ervan verdacht aan een grote fraude op het baccalaureaat-examen te hebben deelgenomen. Volgens de nationale veiligheidsdienst DGSN werd een onderzoek gestart nadat twee leerlingen op heterdaad werden betrapt. Onderzoek leidde de agenten tot een groep op WhatsApp waar antwoorden op de vragen van het eindexamen werden verkocht.
Elf mobiele telefoons, drie computers en een groot aantal schoolboeken werden in beslag genomen.


Algerije gaat week offline tijdens examens om spieken te voorkomen
https://nos.nl/artikel/2237545-algerije-gaat-week-offline-tijdens-examens-om-spieken-te-voorkomen.html
21 juni 2018 – 08:55


In Algerije wordt in het hele land het 'internet uitgezet' deze week. Het land wil voorkomen dat scholieren spieken tijdens hun examens. Tot een uur na de start van elk middelbareschoolexamen gaan alle internetverbindingen op computers en op mobiele apparaten offline. 
Zo wil het land voorkomen dat er lekken ontstaan. De blackouts duren de hele week, totdat het examenseizoen voorbij is. Ook zijn telefoons voor scholieren en medewerkers van de scholen verboden.
In 2016 werd er op grote schaal gefraudeerd tijdens de examens. Vragen uit de examens kwamen al vóór, maar ook tijdens, de examens naar buiten. Vorig jaar vroegen de autoriteiten om niet helemaal offline te gaan, maar de toegang tot social media te verbieden. Dat bleek niet genoeg.
Ongeveer 700.000 studenten doen dit jaar mee aan de middelbare schoolexamens.


Niet in de media
Volgens de nieuwe Europese privacyregels, die 25 mei 2018 van kracht zijn geworden, mogen scholen geen namen van leerlingen meer doorgeven aan kranten zonder toestemming van de leerlingen. Dat is jammer, want wie zocht toen hij geslaagd was niet zijn naam op in de krant. Het gaf een gevoel van trots. Menigeen zal de betreffende pagina of het katern bewaard hebben. En handig om later een reünie te organiseren. Maar door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is dat mooie moment om jezelf in de krant als geslaagd te zien, er niet meer.