Nieuws

In de media

oktober 2019

In deze rubriek zijn drie interessante artikelen opgenomen die via het nieuws tot ons kwamen:

 

  • Uitzending van ‘RTLZ Nederland maakt het’
    Over het erkennen van verworven competenties (EVC) met een toelichting van redactielid Annie Kempers.
  • Stedelijk Gymnasium hield examenfraude onder de pet
    Het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden is in ernstige verlegenheid gebracht door onregelmatigheden tijdens de eindexamens.
  • Omkopen van scholen; de overtreffende trap van fraude
    Desperate Housewives-actrice Felicity Huffman moet cel in omdat ze kind met omkoping op de universiteit wilde krijgen.

 

 

‘RTLZ Nederland maakt het’ over EVC

 

In Examens staat toetsing in brede zin en over alle onderwijssectoren alsmede de private sector, centraal. Het erkennen van verworven competenties (EVC) krijgt steeds meer en nadrukkelijker aandacht. Vanuit de overheid wordt hier ook op gestuurd. Dat het valideren van het individuele informele leren (hetgeen je leert terwijl je werkt) belangrijk is in onze samenleving, blijkt ook uit enkele recente artikelen in Examens en uit discussies rond bijvoorbeeld de verpleegkundigen waar in de media uitvoerig aandacht is besteed. Andere beroepsgroepen in onder andere de jeugdzorg, maatschappelijk werk, de installatietechniek en andere zijn hen al voorgegaan, daarbij gebruikmakend van EVC en afronding van het traject met een Vakbekwaamheidsbewijs voor de Arbeidsmarktroute. Inmiddels is een drietal keren al aandacht gegeven via de televisie aan EVC in het programma ‘RTLZ Nederland maakt het’. We zijn heel blij dat hierbij Examens prominent in beeld is geweest. Redactielid Annie Kempers licht een en ander toe.

 

Via de volgende link kunt u het programma terugkijken: https://www.ervaringscertificaat.nl/

 

 

 

Stedelijk Gymnasium hield examenfraude onder de pet

Het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden is in ernstige verlegenheid gebracht door onregelmatigheden tijdens de eindexamens.

 

Overgenomen uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 2019.

Door Margreet Vermeulen.

 

Naar nu blijkt heeft het incident zich al voorgedaan tijdens de examenperiode in mei 2019. Nadat de onregelmatigheden zijn ontdekt heeft de school uiteindelijk de examens van twee leerlingen ongeldig verklaard. De Onderwijsinspectie vindt dat de school adequaat heeft gehandeld, zegt woordvoerder Daan Jansen: ’We hebben hier uitgebreid contact over gehad met de school en het bestuur.’
 

Stilzwijgen
Vanwege ‘de impact’ van de kwestie wil de inspectie verder niets kwijt. Ook de school huldigt zich in stilzwijgen. Dat is opvallend, omdat onderwijsinstellingen vrijwel altijd zelf naar buiten treden na de ontdekking van onregelmatigheden tijdens de examens. Dat deed bijvoorbeeld het Drachtster Lyceum toen in mei werd ontdekt dat examens zoek waren geraakt. En ook het Nordwin College meldde in juli zelf dat bij de examens van 26 hoveniers fouten waren gemaakt.

 

Mogelijk is ook onderwijzend personeel van het Stedelijk Gymnasium betrokken geweest bij de fraude. Maar voorzitter Wiebe Wieling van scholengemeenschap Piter Jelles, waarvan het gymnasium deel uitmaakt, weigert inhoudelijk commentaar.

 

De kwestie kwam donderdag naar buiten door vragen van Omrop Fryslân. Wieling verklaarde daarop dat de school heeft geconstateerd ‘dat er een onregelmatigheid heeft plaatsgevonden tijdens de examenperiode. Dit heeft geleid tot de ongeldig verklaring van de examens van twee leerlingen. Er zijn passende maatregelen genomen richting alle betrokkenen. Hierin hebben we in overleg met en naar volle tevredenheid van – onder andere – de Onderwijsinspectie gehandeld. In het kader van persoonlijke belangen en privacy van de betrokkenen kunnen we geen verdere uitspraken doen.’

 

 

 

Omkopen van scholen; de overtreffende trap van fraude

Desperate Housewives-actrice Felicity Huffman moet cel in omdat ze kind met omkoping op de universiteit wilde krijgen

 

Overgenomen uit De Volkskrant van 14 september 2019.

 

De Amerikaanse actrice Felicity Huffman heeft vrijdag twee weken gevangenisstraf gekregen omdat ze smeergeld heeft betaald om haar dochter op een prestigieuze universiteit te krijgen. Daarmee is zij de eerste van 33 rijke ouders die is veroordeeld in een groot omkopingsschandaal rond een aantal topscholen.

 

Met tranen in haar ogen vertelde Huffman, (die net de rechtbank verlaat; red.) die bekend is van de serie Desperate Housewives, hoeveel spijt ze heeft. ‘Ik besef dat liefde en de waarheid hand in hand moeten gaan’, zei ze tegen de rechter. Deze legde haar, naast de celstraf, ook nog een werkstraf van 250 uur en een boete van 30 duizend dollar op.

 

In maart dit jaar onthulde de FBI het omkoopschandaal waarbij rijke ouders in totaal 25 miljoen dollar hebben betaald om hun kinderen op Amerikaanse topscholen te krijgen. Onder de gearresteerden bevonden zich twee Hollywoodsterren: Felicity Huffman en de Full House-actrice Lori Loughlin.

 

De verdachten hadden bijvoorbeeld geprobeerd om hun kinderen voor te doen als topsporters, wat ze helemaal niet waren. Via deze route hoopten ze hun kroost, met medewerking van corrupte trainers van de universitaire sportteams, bij de opleiding naar binnen te loodsen. Andere ouders lieten het beruchte universitaire toelatingsexamen, de Scholastic Assessment Test (SAT) door een plaatsvervanger doen, of lieten de fouten corrigeren.

 

Dit werd allemaal geregeld door William ‘Rick’ Singer, die een bijles- en schoolkeuzebedrijf in Californië runde, dat scholieren voorbereidde op de toelatingstest. Hij bedacht op een gegeven moment dat hij de kinderen ook op een andere manier kon helpen om bij de topscholen binnen te komen. Toen hij spijt kreeg, werkte Singer mee met de FBI, en lapte zijn klanten en medeplichtigen erbij door een microfoontje te gaan dragen.

 

Boven de zaak hangt ook de discussie over wit privilege, en er wordt scherp in de gaten gehouden of deze ouders soepeler worden behandeld dan arme of zwarte mensen die zijn beschuldigd van fraude met betrekking tot onderwijs. De aanklagers wezen op de zaak van Kelly Williams-Bolar, een Afrikaans-Amerikaanse alleenstaande moeder die tot vijf jaar cel werd veroordeeld omdat ze het adres van haar vader had gebruikt om haar kinderen op een school in een betere buurt te krijgen. De straf werd later omgezet in 10 dagen cel, drie jaar voorwaardelijk en 80 uur werkstraf.