Nieuws

Leestip: Formatieve assessment

Integreren in de praktijk

Formatieve assessment heeft drie belangrijke kenmerken:

  • Je weet wat je je leerlingen wilt laten leren, en leerlingen weten dat ook.
  • Je peilt voortdurend wat een leerling al weet en begrijpt.
  • Je gebruikt die feiten om de leerling verder te helpen in zijn leerproces.

Uiteindelijk wil je dat leerlingen zien waar ze staan ten opzichte van een leerdoel, en beseffen welke stappen ze kunnen zetten om dat doel te bereiken.

Dylan Wiliam is een autoriteit op het gebied van formatieve assessment. Met mede-auteur Siobhán Leahy licht hij in dit boek de vijf kernstrategieën voor formatieve assessment toe. Daarnaast geven ze 24 praktische technieken (met bijbehorende tips en aandachtspunten) die je meteen kunt toepassen in je klas.

 

Probeer de technieken niet allemaal tegelijk uit. Start er met een die jou aanspreekt en breid je technieken geleidelijk uit. Veranderingen aanbrengen in je manier van lesgeven is niet eenvoudig, zegt Wiliam. Wie te veel wil aanpassen, valt al snel terug op oude routines. Daarom licht dit boek toe hoe je formatieve assessment stapsgewijs in de praktijk kunt brengen en kunt borgen, zodat het een vast onderdeel wordt van je lesgeven.

 

Dit boek is aangevuld met een hoofdstuk waarin enkele Nederlandse leraren aangeven hoe zij omgaan met onderdelen van formatieve assessment.

 

ISBN: 9789461182449
239 pagina’s, B5-formaat
Gebonden, hard cover
€ 52,00 inclusief BTW.
Rotterdam: Bazalt Educatieve Uitgaven