Nieuws

Nieuw boek 'Doorloopjes'

Een visuele ontwerpgids voor leraren

 

Leraren willen graag weten hoe ze onderzoek kunnen vertalen naar hun onderwijspraktijk, maar hebben daar niet altijd de tijd voor. Sherrington en Caviglioli vertaalden daarom vele wetenschappelijke inzichten naar inspirerende en praktische visuele stappenplannen, en noemden dit Doorloopjes. Een praktisch boek voor leraren op bijzondere wijze gestructureerd en vormgegeven. Omdat een van de zes thema’s gaat over Bevragen & Feedback willen we het verschijnen van dit boek met je delen. Het geven van feedback aan leerlingen of studenten is vaak lastig. In het thema Bevragen & Feedback worden tien feedbacktechnieken, volgens een stappenplan met steeds vijf stappen, gegeven. Handig voor de leraar of docent die op basis van feedback de leerlingen of studenten wil helpen om vooruitgang te boeken, hun begrip te verdiepen en beheersing te bereiken (p. 88).

 

Gestructureerd
Het boek is opgebouwd uit 50 doorloopjes die zijn verdeeld over drie gedeelten:

 • Waarom?
  In dit deel wordt verkend waarom visuele hulpmiddelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van leraren en docenten. In dit deel wordt een selectie van ideeën van ’s werelds invloedrijkste onderwijsdenkers en -onderzoekers besproken.
   
 • Wat?
  Dit deel bestaat uit vijftig strategieën die leraren en docenten kunnen toepassen verdeeld over zes thema’s.
   
 • Hoe?
  Dit deel bevat een aantal richtlijnen voor hoe leraren, docenten en teamleiders de Doorloopjes kunnen inzetten als middel voor professionele ontwikkeling.

 

Elk Doorloopje neemt twee pagina’s in beslag en begint met een korte inleiding en wordt uitgewerkt in vijf stappen: proberen, aanpassen, sleutelen, aantal keer oefenen en nabeschouwen. De stappen zijn uitgewerkt op basis van korte teksten ondersteund met illustraties.

 

Vormgeving
Het liggende formaat van 21 x 15 cm. komt niet vaak in de boekenkast voor. Het is als paperback op zijdeglans papier uitgegeven in de opvallende kleuren geel en zwart, met grijs als ondersteunende kleur. De hiervoor beschreven structuur is op elke pagina terug te vinden. De kleuren onderscheiden de drie delen van elkaar.

 

De opzet nodigt uit om de avond voordat de leraar of de docent de klas ingaat nog even enkele Doorloopjes snel door te nemen. Inderdaad een praktisch boek, vertaald door René Kneyber.

 

 

Auteur(s): Tom Sherrington en Oliver Caviglioli
Vertaald door: René Kneyber en auteur van de inleiding
ISBN Boek:  9789490120405,1e druk
Verschenen: 15 maart 2021
Aantal pagina's: 166 pagina's
Prijs: € 25,95
Uitgever:  Phronese